Hofjék Amszterdamban

A hofje egy holland szó, szegények lakta házakkal körülvett udvart jelent. Egészen a  közép-kortól fogva léteznek.
Idősebb embereknek (főleg nőknek) biztosítottak szállást. Magánemberek adták a tőkét hozzá és a társadalombiztosítás egyik formájaként szolgált.

Hollandiában jelenleg is számos hofje van használatban. A hofjéket általában U-alakban építették, középen egy udvarral, vagy egy kerttel, és a bejáratot egy kapu biztosította. A hofjék alakját valószínűleg a (öregebb) Begijnenhofje-k ihlették – kis házak csoportja, ahol kizárólagosan vallásos nők laktak.
(wikipédia alapján)

Lassan majdnem egy éve élünk itt, Amszterdamban. Az első néhány hónapban mi is felkerestük Hollandia talán leghíresebb hofjéjét: Begijnhofje-t. Itt található Amszterdam két faháza közül az egyik, Hollandia talán legöregebb faháza, Het Houten Huys (The Wooden House). 1528 körül építették, ami még ma is áll a Begijnhof 34. szám alatt.

B. később talált egy oldalt, ahol közel 50 hofjét sorolnak fel Amszterdamon belül. Kisebb kutakodás után, még talált 1-2 használható oldalt az interneten (linkek alul, szöveg alatt). Már az legelején kiderült, hogy az általunk talált információk sem tartalmazzák a turisták, és érdeklődők szempontjából a legfontosabbakat: pontos, helyes cím, nyitva tartási idő, ill. melyik látogatható egyáltalán.

Ezek után felkerekedtünk, hogy szépen lassan körbejárjuk az összeset közülök. Minden olyan információt felírtunk, ami hibásan volt megadva, vagy amit mi hasznosnak gondoltunk. B. csinált hozzá egy térképet is, mindegyik hofjéval, jelmagyarázattal.

Hofjes in Amsterdam nagyobb méretben

Zöld :minden nap nyitva
Világos kék: vasárnapot kivéve nyitva minden nap
Piros: a közönség elől zárva

Hasznos linkek:
Amsterdamse Hofjes (Amszterdam összes hofjéje egy oldalon, hollandul)
JordaanWeb (Jordaan városrész hofjéiról minden, hollandul)
Geschiedenis Amsterdam (Amszterdam története, hollandul)

Bármiféle észrevétel, kérdés merül fel ezzel kapcsolatban:
strangerinamsterdam@gmail.com

Bejegyezte: Judit Hörnyéki
Dátum: 14:06
Címkék: amszterdam

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.