Amsterdam city pas

Úgy döntöttem ennek szentelek egy teljes bejegyzést, mivel akik idelátogatnak azok nagyrésze 2-3-4 napra érkezik. És ezen intervallumra tökéletes ez a kártya annak aki tartalmasan szeretné eltölteni az itt-létét.

Nos, először is, miez a kártya? Ez egy “város-kártya” ami mindenféle kedvezményre jogosítja a tulajdonosát. A tömegközlekedés ingyenes használata, sok múzeumba való ingyenes belépés, egy városnéző hajókázás a kártya felmutatásával, és 25%-os kedvezmény más látnivalók költségeire, éttermek számláira, bicikli kölcsönzésre, különböző ajándékboltokban.

Szóval kecsegtető ajánlat azoknak, akik sokat szeretnének látni, érezni az országból rövid idő alatt.

A kártyát egyszerű beszerezni, akár online megvehető, és  belvárosban sok helyen becserélhető a voucher. Szóval egyszerű és nagyszerű.

Azért ejtenék pár szót egy másik oldalról is. Aki kicsit több utánajárással szeret utazni, szereti tudni mi, merre, meddig, hány. Azoknak kiegészíteném a fent leírtakat néhány hasznos információval.

Aki aránylag a belvárosban lakik, és szeret sétálni, biciklizni, az elképzelhető, hogy a tömegközlekedést nem is fogja nagyon igénybe venni. A belváros kicsi, gyalog bejárható, és a főbb látnivalók ide koncentrálódik. Aki meg vállalja, az esetleg esős, szeles időben való tekerést, annak a pár napos bicikli bérlés a legkézenfekvőbb megoldás.

Múzeum sok van, de egy hosszú-hétvégés kiruccanás kereteibe olyan nagyon sok nem fér szerintem bele. Itt érdemes utánaszámolni. Az árak elég különbözőek, és valahol vannak speciális ajánlatok egy-egy időszakra, napszakra.

A kártyával a Van Gogh múzeum ingyenesen, a Rijksmuseum (birodalmi múzeum) csak 2,5 eurós kedvezménnyel látogatható. Az Anna Frank ház , ami sincs is a kedvezményezett helyek között. Mivel ezek a legfőbb látnivalók, és ráadásul nagyvolúmenűek is egyben, ezért túl sok más nem biztos belefér.

Mindenképp érdemes végiggondolni, mennyiből szeretnénk utazni, mit szeretnénk látni. Ezekről is írok majd, mik szerintem azok a helyek, épületek, múzeumok, amiket érdemes megnézni, ha itt jár az ember.

Node vissza a kártyához.  Olyanoknak akiket nem csak a fent említett 3 múzeum érdekel, szeretnének hajókázva is várost nézni, nem szeretnének (főleg ősszel és télen) sétálni ebben- sokszor- elég szutykos időben, annak nagy valószínűséggel megéri.

24 órás kártya: 42 euró

48 órás kártya: 52 euró

72 órás kártya: 62 euró

Pár múzeumbelépő: (az árak egy felnőttre vonatkoznak)

Rijksmuseum: 15 euró

Van Gogh museum: 15 euró

Anne Frank huis: 9 euró

Ezek az egyik leglátogatottabb múzeumok a városban, ezért főleg a nyári szezonban hosszú sorokra lehet számítani. Ezt is érdemes belekalkulálni a programba. (Anne Frank háznál lehetőség van online adott időpontra foglalni jegyet, így akkor, a jegyen feltüntetett időpontban, sorban állás nélkül bemehetünk, illetve a Van Gogh múzeumban előre vásárolt jeggyel, kártyával soron kívül beengednek, a Rijksmusem-ról megbízható információm nincs, de valószínű hasonló a rendszer, mint a Van Gogh múzeumban.)

A többi múzeumról most azért nem írok, mert azoknak a látogatottsága kisebb, és a listában is szerepelnek. Kevésbé relevánsak ebből a szempontból.

Sok érdekes van közöttük mindenki kedvére szemezgethet.

Azok, akik már visszajáró vendégek, vannak más tippek, trükkök. Ilyen például a Museumkaart, amit évi 50 euróért lehet megvásárolni, és az egész országban több mint 400 múzeumba érvényes. Amszterdamon belül is majdnem mindegyikbe.

Szóval a lehetőségek tárháza nagy. A lista hosszú, de múzeum-látogatóknak erősen ajánlott a böngészése.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.