Nemsokára április 30., a boltok polcain már sorakoznak a narancssárga kalapok, boák, pólók és mindenféle kiegészítők. Természetesen minden szigorúan narancssárga színben.

Ez az a nap, amikor a városokban az autóknak tilos a belépés, szabadtéri színpadok sorakoznak egymás mellett, és fillérekért lehet hozzájutni mindenféle kincshez.
Az összetartás nemzeti ünnepe Hollandiában, a Holland Antillákon és Arubán is.

Április 30-án van az un. Koninginnedag (királynő napja), és előző este a Koninginnenacht (királynő éjszakája), viszont ha 30-a esetleg vasárnapra esne, akkor előző nap 29-én van a parádé. Sehol nem magyarázták miért, valószínű nagyon egyszerű a megoldás: vasárnap legyen idő pihenni, rendbe tenni az utcákat. – Merthogy itt nem kezdik még éjjel a takarítást, csak másnap.

Maga az ünnep, vagyis a királynő napja már több mint 120 éves hagyomány. Először 1885-ben Wilhelmina, akkor még az 5 éves hercegnő születésnapját ünnepelték augusztus 31-én. Még a náci megszállás idején is megünnepelték titokban, amikor tiltott volt. Elénekeltek egy versszakot a nemzeti himnuszukból egy kicsi halászfaluban, Huizen-ben.

Ez a nyár végi nap a gyerekeknek is igen fontos volt, ekkor volt a nyári szünidő vége. Így hatalmas mulatsággal búcsúztathatták a nyarat, köszönthették az új tanévet. 1949-ben vette át a trónt a lánya, Julianna. Az ő születésnapja április 30-ára esett, így a nyári ünneplésből tavaszi lett.

Ő Soestdijk Palotánál maradt, és az egész királyi családdal egy emelvényen fogadta az ajándékokat, virágokat. 1950-től már a televízió is közvetíti a parádét. Ekkortájt lett az összetartás, összetartozás ünnepe.Beatrix, jelenleg is trónon lévő királynő 1980-ban vette át stafétabotot. Mivel ő január 31-én született, úgy döntött az ünneplésre alkalmasabb az áprilisi időpont. És milyen igaza volt!

Ő volt az első, aki részt vett az ünneplésben, ellentétben anyjával, és nagyanyjával. Minden évben 1-2 települést látogat meg, és ha már ott van megnézi a felvonulást is. Idén Weert és Thorn lesz a két szerencsés kiválasztott.

Két évvel ezelőtt Apeldoorn-ban merényletet próbáltak elkövetni a királyi család ellen. Egy férfi akart az autójával beléjük rohanni az egyik felvonuláson. Közben 7 embert halálra gázolt, sok ember szenvedett súlyos sérüléseket, ő maga egy oszlopnak ütközött. A több sérültből még egy és az autó sofőrje a kórházban vesztette életét.

Tradicionális viselet ilyenkor a narancssárga, az uralkodó család színe, néhányan a nemzeti lobogó színeit öntik magukra: piros, fehér, kék. Minden jelmez, vicces fejdísz, paróka, kalap megengedett. Minden narancssárga. Lehet találni narancssárga sütit, vizet, és ilyen színű lufikkal van tele a város.

Mindenfelé szabadtéri színpadok előtt táncoló, éneklő tömeg. Aki épp nem ropja az egyik bár előtt, az biztos valahol a vrijmarkt-on van, vagyis a bolhapiacon. Ezen a napon ugyanis minden adó nélkül lehet adni-venni. ING bank szerint 2007-ben kb. 200 millió euró volt a forgalom e nap. 1,2 millió árus átlagosan 111 eurót keresett.

Utrecht az a város, ahol 24 órán keresztül tart a vrijmarkt, minhol máshol reggeltől késő délutánig, estig. Sokan ilyenkor hozzák ki a megunt dolgaikat, és fillérekért lehet jó minőségű könyvekhez, CD-hez, ruhákhoz, berendezési-, konyhai tárgyakhoz hozzájutni.

Ezen a környéken sok helyen a gyerekeké a főszerep. Ők árulják a megunt játékaikat, a kinőtt ruháikat, és közben meg is mutatják mit is tudnak. Van aki táncol, van aki hegedül, van aki énekel, van aki zsonglőrködik és aki úgy érzi nincs semmiféle különleges tehetsége ilyen dolgokhoz, vagy nem akar a nagyközönség előtt előadni, az játékokat szervez kortársainak.

Tavaly láttunk sütievő-, alma összenyomó-, célbalövő-versenyt, és van aki a szüleivel egy házi-vulkánt csinált. Az autók ki vannak ilyenkor tiltva az egész belvárosból, biciklivel pedig gyakorlatilag lehetetlen közlekedni.

Az alkohol fogyasztása ilyenkor megengedett az utcán is, rengeteg bár kipakolja a sörcsapot, ahol 1 eurós visszaváltós pohárból lehet inni a frissen csapoltat.
Így, pohárral a kezünkbe nézhetjük végig a színpadokat, és választhatunk a különböző zenei irányzatokból. Vannak élő, nagyszínpados koncertek, itteni énekesekkel, és persze rengeteg a DJ-pult is.

Van olyan tér, ahol több helyről is szól a zene, és nagyon kell figyelni milyen szögben is álljunk, attól függően melyiket is szeretnénk hallani. A szabadtéri buliknak 8-10 között van vége, aki akarja már a fizetős parti-helyeken folytathatja a napot.

Az előző este a Koninginnenacht, vagyis a királynő éjszakája. Több nagyvárosban már 29-én este megkezdődik a buli. A legnagyobb parádé a királynő napján Amszterdamban van, a királynő éjszakáján Hágában, és a királynő táncát Rotterdamban ünneplik meg a „legméltóságteljesebben”.

írta: Hörnyéki Judit

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.