Most egy kicsit rendhagyó cikkel készültem. Az időjárás is rendhagyó, így a témaválasztás is igazodik hozzá. Elvileg a strandon kéne süttetni a hasunkat, és hideg sört inni a beach-partykon. Ehelyett esőkabátba burkolózva rójuk az utcákat. Kiábrándító, tudom. Én is megkérdeztem magamtól párszor, vajon a jó országot választottam-e.

De ha nincs napfény, csak hideg és szél és eső, akkor néhány estét szívesebben tölt az ember lánya otthon. Inkább a barátok jöjjenek ide, nem hogy aznap már sokadjára kitegye a lábát a lakásból.

Késő délutáni, esti iszogatáshoz itt elengedhetetlen nasi a bitterballen. Húskrokett-labdákat mindenhol felszolgálnak ital mellé: hotelban, pubokban, bárokban, kávézókban. Mindegy a hogyan és a mikor. Mi már ettük főételként is egy kis körettel.

Boltban lehet sokféle gyorsfagyasztottat kapni, de néha talán, ha időnk, és erőnk is engedi megéri vele pepecselni. Hisz amit mi magunk csinálunk annak az íze is más. Meg az érzés is. Ezután elmondhatom, hogy én csináltam!

Mivel otthon nem lehet a boltokban kapni, így megosztom az otthoniakkal a recepjét. Ki kedvére kipróbálhatja.

Bitterballen

Hozzávalók:
Raguhoz:
—500 g marhahús (természetesen lehet másféle hússal is helyettesíteni)
—200 g vaj
—3 marhahúsleveskocka
—szerecsendió
—3 dl langyos víz
Panírhoz:
—3 tojás
—50 g liszt
—zsemlemorzsa

Először a ragut csináljuk meg. A húst 28-26 mm-es darabokra vágjuk. Centizni nem kell, a lényeg, hogy kicsike legyen, később össze kell passzírozni.

A vajat olvasszuk fel egy edényben, majd a húsdarabokat adjuk hozzá. Kicsit süssük a husikákat amíg be nem barnulnak, majd öntsük hozzá a vizet, utána a húsleveskockákat is beledobhatjuk a vízbe. Kis kevergetés után ízlés szerint sózzuk, majd tegyünk fedőt az edényre, és hagyjuk főni, míg puha nem lesz.

Miután teljesen bepuhult, a húst szűrjük le, majd teljesen préseljük, törjük össze villával. Ezután tegyük vissza a levébe majd adjuk hozzá a szerecsendiót.
Közben egy tálban a lisztet és a langyos vizet keverjük össze, majd adjuk hozzá a húshoz. A ragu ezennel elkészült.

Ízlésnek megfelelően lehet savanyúkáposztával, hagymával, zöldhagymával, petrezselyemmel csinálni, meg amit a gyomrunk és a fantáziánk enged. Az eredeti recept szerint csak marhahús kerül bele, de van sajtos, és csak zöldséges verzió is. Határ a csillagos ég.

A legjobb ha másnapra hagyjuk a többi részét. Addig tegyük be a hűtőbe, hogy jól lehűljön, megdermedjen. Persze, ha valakinek sietősebb a dolog, és már az esti buliba kellene, akkor amint megdermedt, lehet golyósítani.

Másnapra, hidegen elvileg annyira össze kell állnia, hogy kis picike golyókat formázhassunk belőlük. A bepanírozott golyókat forró olajban süssük ki. Az első adagot érdemes előre összegyúrni, bepanírozni, hogy azonnal mehessenek is bele a forró olajba. Kis mustárral, vagy akár önmagában fogyasztható a fenséges holland sörkorcsolya. Vigyázat, a belseje forró!

A holland nemzeti ételek között ez az egyik legfőbb. Van még másfajta krokett, meg sültkrumpli. Amit rendszeresen csinálnak az a zöldséges törtkrumpli hallal, vagy valamilyen sült hússal. Ez általában csirke, vagy marha. Sokfelé jártak a világban, gyarmatosító nemzet révén, de nem alakult ki saját nemzeti konyhájuk. Halat, tengeri ételeket sokat esznek, de nagyon speciális fogásuk nincs.

Hát igen, nem a konyhájukról ismerjük a hollandokat.
Édességszeretetük még említést érdemel. Rengeteg pudingot, fánkot, édes pékárut fogyasztanak és néha reszelt csokival hintik meg a kenyerüket a reggelinél vagy ebédnél.

Söreik mellett sajtjaik amik valóban megérnek még néhány misét. De ezekről majd bővebben egy másik cikkben.

írta: Hörnyéki Judit

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.