Amikor ideérkeztünk és érdeklődtünk holland ismerősöknél milyen itt a tél, azt mondták: enyhe. Alig, alig van hó, és a csatornák is csak 10-15 évente fagynak be. Ez nem meglepő, hisz a januári átlaghőmérséklet +2°C. Nem nagyon röpködnek a mínuszok. Megfagyni talán nem fogunk.
Nos, ez a második telünk itt, és meg kell hogy mondjam a csatornák mindkét évben befagytak. Idén a karácsony előtti hatalmas hóesés, ami egész Európát megrázta, Hollandiát sem hagyta ki. Egy decemberi hűvös napon épp a városban vásárolgattunk, mikor arra lettünk figyelmesek, hogy a reggeli hószállingózás kezd átváltani hó szakadásba. Az ég teljesen elsötétült, a látótávolság megközelítette az orrunk hosszát.A város meghalt. Csak az emberek végtelen türelme volt az, ami miatt nem is vettük észre valójában mekkora is a káosz. Gyakorlatilag semmi sem közlekedett. Vagy nem tudott, vagy nem mert elindulni, vagy a dugóban vesztegelt. Nekünk is több óránkba telt, amíg az egyébként 20 perces utat megtettük hazáig.
A felfordulás okozója jelen esetben a felkészületlenség volt. Szegény hollandokra annyira ritkán zúdul ennyi hó, hogy nem is igazán tudják mit is csináljanak. Hókotróval, netán hólapáttal nem rendelkeznek és hóláncot szerintem még életükben nem láttak. A téli gumi, hókaparó is teljesen ismeretlen fogalom számukra. Az autósok szenvedtek is rendesen, hogy egyáltalán az úton tartsák a járműveiket.
Később az utcánkban valaki egy ruhás vállfával próbálta hótlanítani a szélvédőt. Amikor már pár nappal később egy mini hókotróval (olyan volt mint egy játékautó) láttam pucolni a bicikli utakat, akkor már szinte hangosan nevettem. Az utakhoz, járdákhoz hozzá sem nyúltak. Hagyták, hogy a természet fejezze be azt, amit alkotott. A később enyhülő idő csak kedvezett neki.
Mint említettem ezen a télen nagyon fáztunk. De valószínű csak mi szoktunk el az otthoni fagyoktól, mivel északon, Frízföldön ebben az évben sem tudták ez idáig megrendezni az Elfstedentocht-t (magyarul: 11 város-túra). Ez egy hosszú távú holland korcsolya verseny, melyet 11 történelmi fríz várost összekötő csatornákon rendeznek meg, amennyiben a jégvastagság meghaladja a 15 cm-t. Ilyen nagy hideg tényleg ritkán fordul elő, ezért ha napokig, hetekig marad a fagy, és a meteorológiai előrejelzések is biztatóak, akkor már a média latolgatja a megrendezés esélyeit. Mikor megadják az engedélyt, elhangzik „It giet oan” (magyar nyelven: mehet!) , egész Hollandia lázban ég, mindenki szinte csak ezzel foglalkozik.
Az indulás előtti esti hatalmas népünnepély alakul ki a startnál, főleg a szurkolók részéről. Úgy tartja a mondás: a mogorva hangulatú frízek a fagy hatására olvadnak fel.
A verseny táv közel 200 km, és nem csak a győzteseknek jelent nagy elismerést, már aki a távot teljesíti az is büszkélkedhet a komoly teljesítményével. Nem is kevesen, általában 15 000 amatőr és profi korcsolyázó áll a rajthoz. Talán nem véletlen, hogy a hollandok egyik legsikeresebb sportága a gyors-korcsolya.
Minden versenyző tagja kell legyen a 11 Fríz Város Egyesületének, és indulási engedéllyel kell rendelkezniük. Minden városban érinteni kell a bélyegző állomásokat, beleértve a három titkos pontot is, és éjfélre be kell érkezniük a célba.
A hollandok korcsolya iránti szeretetük egészen a 16. századig nyúlik vissza. Ekkor, a középkorban lévő kis jégkorszaknak nevezett lehűléskor is szívesen csúszkáltak a befagyott vizeken, legalábbis Hendrick Avercamp korabeli holland festő képei erről tanúskodnak.
Már 1760 elején említik, hogy a 11 fríz várost egy nap alatt körbekorcsolyázták. Az Elfenstedentocht hagyománya már élt, amikor 1890-ben Pim Mulie vetette fel először a szervezett verseny gondolatát. Végül az első versenyszerű korcsolya-túra megszervezésére 1909-ben került sor.

1963-ban az indulóknak mindössze 1%-a tudta befejezni a versenyt a rendkívüli hideg (-18°C) és a viharos keleti szél miatt. Ez volt eddig a legnehezebb verseny, a legkevesebb célba érővel. A nyertes végül nemzeti hős lett, a túra azóta legendává vált.
1986-ban Willem-Alexander, a holland királyi herceg is részt vett a versenyen W.A. van Buren néven. 2010 januárjában, egy holland sportoldal, a Sportgeschiedenis.nl közzé tett egy hírt, miszerint a trónörökös indulása az ominózus versenyen szabálytalan volt.

A korábbi évek versenyeinek győztesei:

irta:Hörnyéki Judit

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.