Már csak párat kell aludni, és a naptár szerint is megérkezik a tavasz, és virágba borulnak a parkok és megnyitja kapuit Keukenhof is, a világ legnagyobb virágos parkja. 32 hektáron közel 7 millió virág gumójához tartozó sziromkelyhet lehet megcsodálni. A park Lisse mellett található, Dél-Hollandiában.

A 15.században még nagyobb vadászatokat szerveztek az ott található kastély körül. Később Van Pallandt báró és báróné felfogadta a Zocher családot, akik a Vondelpark (Amszterdam egyik legnagyobb parkja) kialakításában is részt vettek, hogy a korábbi vadászterületet parkosítsák.

A mai park 1949-ben nyitotta meg kapuit. Az ötlet egy virágkiállítás volt, ahol bemutathatták a holland, és európai termelők saját hibridjeiket, hogy ezzel is segítség a holland exportot. Hollandia ma a világ legnagyobb virág-exportőre.

A virág-, azon belül is a tulipántermesztés már a 17.század óta folyik az országban. A tulipán Belső- és Közép Ázsiában őshonos, a török uralom idején lett ismert egész Európában.

A bécsi udvar megbízásából az isztambuli nagykövet Augerius Gislenius Busbequis beszerzett hagymákat Törökországból, amit aztán a Carolus Clusiusnak a kor neves botanikusának ajándékozott. Valószínűleg Busbequistól származik a tulipán szó is, a virág turbán alakjára utal.

Ő volt aki honosította a növényt Hollandiában is, amikor 1593-ban a leideni egyetem professzora lett, tulipánokat ültetett a kertjében. Holland kertészek neszét vették a különleges növénynek és egy éjjel kilopták a hagymákat a földből.

A tulipánok így szabad termesztésre kerültek és gyorsan elterjedtek. Különleges láz, a tulipánmánia kerítette hatalmába Hollandiát; az emberek nagy fogadásokat tettek a tulipán színére, nagyságára és növekedésére. Egy-egy különleges, ritka formájú, színű virágért mai forintba átszámítva akár 600 000 forintot is megadtak.

Ekkortájt már 100 különböző fajtát jegyeztek. Hihetetlen áldozatokat hoztak a fekete tulipán előállításáért is. A pár éves „őrületnek” a spekulációs piac összeomlása vetett végett. A hagymák ára lezuhant, sokan minden pénzüket elvesztették.

Mára a tulipánnak mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki. A virág a kék kivételével bármilyen színű és változatos mintájú lehet; még (majdnem fekete) sötét ibolya és zöld virágú fajták is vannak. Ma már a hollandusok számára is Magyarországon termelik az edzettebb, ellenállóbb tulipánhagymákat.

Különböző tulipán-motívumok már 10.századtól jelen vannak a magyar népművészetben. Honfoglalás-kori szablya markolatán, korabeli miseruhán, íjvégeken, ruhadíszeken is már megtalálható a kehely alakú virág. Akkor mégis honnan ismerhettük? Őshazánkból hoztuk magunkkal Közép- és Belső Ázsiából, ahol a vadtulipán géncentruma is található.

írta: Hörnyéki Judit

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.